Hoger onderwijs in Nederland: het verschil tussen HBO en WO
Overweeg je een HBO- of WO-opleiding in Nederland? Ontdek de verschillen, toelatingseisen en welke optie het beste bij jou past!
Laden...
Ontdek alles over het middelbare onderwijs in Nederland, inclusief de verschillende schoolsoorten zoals vmbo, havo, en vwo.
Vandaag bespreken we de middelbare school, ook wel voortgezet onderwijs genoemd. Wat is de middelbare school, welke soorten scholen zijn er, en wat zijn de verschillen?
Kinderen vanaf 12 jaar gaan naar de middelbare school. Er zijn verschillende schoolsoorten:
Table of contents [Show]
Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Het duurt vier jaar en kent vier leerwegen, die verschillen in de mate van beroepsgericht en theoretisch onderwijs.
Om het verschil tussen de leerwegen op het vmbo te begrijpen, moeten we eerst begrijpen wat AVO-vakken zijn. AVO-vakken (Algemeen Vormend Onderwijs) zijn de algemene vakken die alle leerlingen volgen, ongeacht hun leerweg. Dit zijn vaak vakken zoals Nederlands, Engels, Maatschappijleer, Kunstvakken en Lichamelijke opvoeding.
De vier leerwegen op het vmbo zijn:
Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis): Leerlingen volgen 12-15 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in vier avo-vakken. Dit diploma geeft toegang tot mbo niveau 2.
Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader): Leerlingen volgen 12 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in vier avo-vakken. Dit diploma geeft toegang tot mbo niveau 3 en 4.
Gemengde leerweg (vmbo-gl): Leerlingen volgen 4-6 uur per week een beroepsgericht programma en doen examen in vijf avo-vakken. Dit diploma geeft toegang tot mbo niveau 3 en 4, en havo.
Theoretische leerweg (vmbo-tl): Leerlingen doen examen in zes avo-vakken zonder beroepsgericht programma. Dit diploma geeft toegang tot mbo niveau 3 en 4, en havo.
Aan het einde van het tweede leerjaar kiezen de leerlingen een beroepsgericht profiel. In de vmbo basis, kader en gemengde leerweg zijn er tien profielen:
In de vmbo-tl zijn er vier profielen:
Samengevat, het vmbo bereidt leerlingen voor op een mbo-opleiding. Soms gaan leerlingen na het vmbo door naar de havo. Er zijn vier verschillende leerwegen; het diploma van elke leerweg bepaalt welk mbo-niveau je mag volgen, en soms mag je doorstromen naar de havo.
Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Het duurt vijf jaar en is bedoeld om leerlingen voor te bereiden op een studie in het hbo.
In de eerste drie jaar (onderbouw) van de havo volgen leerlingen een aantal verplichte vakken.
In het vierde en vijfde jaar (bovenbouw) van de havo kan de leerling een profiel kiezen uit vier richtingen: natuur en techniek, natuur en gezondheid, economie en maatschappij, of cultuur en maatschappij.
Na het behalen van je havo-diploma mag je naar het hbo. Soms kun je doorstromen naar het vwo.
Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het duurt zes jaar en is bedoeld om leerlingen voor te bereiden op een studie aan de universiteit (wo).
In de bovenbouw (klas 4, 5 en 6) kan een leerling kiezen uit vier profielen:
Elke vwo-leerling kiest naast de verplichte profielvakken één of twee profielkeuzevakken en één vak in het vrije deel. Ze moeten ook een profielwerkstuk maken. Het eindexamen omvat minimaal acht vakken, meestal bestaande uit zowel een schoolexamen als een centraal examen, hoewel sommige vakken alleen een schoolexamen hebben.
Na het behalen van je vwo-diploma mag je naar de universiteit of naar het hbo.
Leerlingen en ouders kunnen samen beslissen welke soort school het beste past, waarbij de middelbare school het schooladvies gebruikt om te bepalen of het kind mag instromen. Meer informatie over de schoolkeuze en het inschrijvingsproces? Bezoek deze website VO Breda, en midelbare scholen in Breda.
Overweeg je een HBO- of WO-opleiding in Nederland? Ontdek de verschillen, toelatingseisen en welke optie het beste bij jou past!
Ontdek vrijwilligerswerk in Breda voor nieuwkomers. Vind de beste websites en verbeter je Nederlandse taalvaardigheden.
Leer alles over het Nederlandse onderwijssysteem, van voorschool tot hoger onderwijs. Informatie over leerplicht, basisschool, middelbare school, ISK, MBO, HBO en WO.